expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, 27 December 2014

MENGUJI KESEGARAN TELUR / TESTING EGG FRESHNESS


Telur adalah antara stok makanan yang selalu disimpan lama bila tak digunakan. Lazimnya kita akan menyimpan telur di dalam peti sejuk, jadi ketahanan telur tersebut lebih lama. 

Namun bagaimana kita hendak mengetahui sama ada telur tersebut masih segar? Hmmmm...anda boleh mengetahui tahap kesegaran telur dengan melakukan ujian mudah ini:

-Masukkan telur di dalam semangkuk air.
-Jika telur yang dimasukkan itu tenggelam ke dasar mangkuk, ini bermakna telur itu sangat segar.
-Sekiranya telur timbul sedikit di dalam air, ia masih elok namun harus dimakan segera.
-Jika telur yang direndam terapung di permukaan, telur tersebut sudah rosak dan tidak boleh dimakan lagi.
-Semakin lama telur tersebut disimpan, ia akan lebih terapung di dalam air.

________________________________________

Testing Egg Freshness

Eggs are always kept long in our food stock when they are not used. Normally we will keep eggs in the refrigerator, so that the freshness will be prolonged.

How to ensure that the eggs we kept are still fresh? Well... you will know the freshness of an egg by carrying out this simple test:

-Place an egg in a bowl of water.
-If the egg lies on its side at the bottom, it is very fresh.
-If the egg lays upright on the bottom, it is still fine to eat, but should be eaten very soon, or hard boiled.
-If the egg floats to the top, do not eat.


No comments:

Post a Comment

SHARE SEKARANG