HOME LIFESTYLE SHARE PROPERTY HOTNEWS ARTIST HEADNEWS SATELLITE PROJECT CARS OIL COMMODITY REPORTS PHOTOGRAPHER QUOTE LOVESTORY RECIPES KITCHEN MIXSALE PHONE GUFFAW SPIRITUAL MYSELF

IKLAN

Tuesday, 30 December 2014

TIPS MENGUPAS TELUR REBUS DENGAN MUDAH / EASY-TO-PEEL HARD BOILED EGGS


Satu perkara yang sering terjadi ketika mengupas telur rebus adalah kulit telur sering melekat pada telur dan merumitkan proses pengupasan. 

Hasilnya, telur yang direbus akan kelihatan berlubang-lubang dan tak cantik. Sebenarnya ada beberapa cara yang akan memudahkan anda mengupas telur rebus bagi mendapatkan telur yang licin dan cantik. Semuanya bermula dengan teknik semasa merebus telur.

Gunakan garam 

Ini merupakan tips paling ringkas untuk memudahkan anda mengupas kulit telur setelah ia direbus. Caranya adalah dengan menambah 1 camca kecil garam ke dalam air untuk merebus telur. 

Masukkan telur dan rebus seperti biasa. Selain memudahkan pengupasan, menambahkan garam ke dalam air rebusan telur juga membantu membunuh mikro organisma yang ada pada kulit telur dan mengelakkan telur retak ketika direbus.

Ada juga yang akan menambahkan beberapa titisan cuka ke dalam air bagi mengelakkan putih telur keluar dengan banyak sekiranya ada telur yang retak.


Tambahkan soda bikarbonat

Selain garam, anda juga boleh menggunakan soda bikarbonat bagi tujuan ini. Hanya tambahkan 1/2 camca kecil sodal bikarbonat untuk memudahkan anda mengupas kulit telur.

Gunakan air ais

Sekiranya anda terlupa akan teknik di atas semasa merebus telur, satu cara lagi untuk memudahkan anda mengupas kulit telur adalah dengan menggunakan air ais. 

Sebaik sahaja selesai merebus, toskan telur dan rendam dengan segera ke dalam air yang berisi ketulas ais. Biarakan seketika dan anda akan licin dan cantik apabila dikupas.

Cucuk sedikit kulit telur dengan pin

Jika anda tidak mempunyai apa-apa bahan lain, satu lagi cara yang boleh digunakan adalah dengan mencucukkan sedikit kulit telur dengan pin. 

Namun apabila melakukannya, anda harus berhati-hati agar tidak terlebih cucuk. Anda hanya perlu mencucuk sedikit dan bukan hingga menembusi telur yang akan menyebabkan keretakan dan pecah ketika direbus. 

Setelah melakukannya, biarkan air mendidih terlebih dahulu dan masukkan telur dengan perlahan dan berhati-hati. Telur akan mudah dikupas setelah direbus.
________________________________________

Easy-to-Peel Hard Boiled Eggs

Have you ever boiled eggs and discovered that they weren’t “pretty” once you peeled them? What about nicking off half the egg because you couldn’t get the shell off? Here are e few tips to make your the peeling of hard boiled egg easier.

-Adding salt-

This is the simplest tip to make it easier for you to peel your hard boiled egg. The trick is to add one small teaspoon of salt into the your pot when boiling eggs. Not only it ease your peeling job, adding salt to the water also helps killing micro-organisms and ensure the egg shell will not crack as you boiled them. Besides, adding a few drops of vinegar to the water also helps preventing egg shell from crack.

-Adding bicarbonate of soda-

Besides salt, you can also use baking soda for this purpose. Just add 1/2 teaspoon of bicarbonate and you'll find it easy to peel your hard boiled eggs.

-Using iced water-

If you have forgotten the above tips when boiling your eggs, using iced water will carry the same function. Once your boiling job is done, drain the eggs and immediately immerse them into water containing ice cube. Leave them for a while and you will definite get smooth and beautiful hard boiled eggs.

-Prick tiny hole at the egg shells-

Another method that can be used is to prick tiny hole at the egg shells with a pin. You have to be careful not to over-prick. You want to make a hole but not push the pin all the way in. 

The goal here is to put a tiny hole in the shell where the air sack is and not poke through the membrane inside.When the water is at a hard boil, and you have a tiny hole in each egg, gently place the eggs in the boiling water.

No comments:

Post a Comment

SHARE SEKARANG